
Lurt på hva www EGENTLIG står for? Jepps, det står faktisk for Wilhelm's Wonderful World (eller Wilhelms Widunderlige Werden om du vil...)! Som IT Manager i Atea har jeg relativt god innsikt i hva som rører seg innenfor IT. Jeg har tenkt å bruke denne lille delen av Internett til å pludre litt om det som måtte oppta meg uten å bli for personlig annet enn overfor meg selv. Jeg håper jeg kan bidra med et par minutters avbrekk i en ellers hektisk hverdag... Enjoy!
29. januar 2009
"Photoshop'ing" av bilder

27. januar 2009
Bedre Windows?

Og en ting har blitt bedre, og det er oppstartshastigheten. Nå skal det sies at jeg ikke har installert en bøtte med programmer som skal Windows skal fyre opp når den starter, men sammenlignet med Vista så vil jeg si den er dobbelt så rask. Og Microsoft ønsker å få oppstartstiden enda lenger ned. Og hvordan skal de gjøre dette? Jo, de har tenkt å ha en liten del av OS'et som kan laste bare det du trenger for å starte PC'en og de nødvendige driverne. Men så vidt jeg husker var det slik i gamle dager. Men da het det DOS og man fikk startet maskinen og så kunne man velge hvilke programmer man ville starte. Word Perfect for eksempel. Eller man kunne skrive "Win" og vente et par minutter før Windows var lastet. Å si at det er fremskritt er bare tull. Nei, sørg for at Windows blir raskere i oppstarten. Og det som er gjort med Windows 7 er veldig bra.
Det er også veldig tydelig at utviklerne i Microsoft har skjelt litt mot lillebror Apple og deres fantastisk brukervennlige grensesnitt. Et "par" av funksjonene som Mac'erne har hatt lenge, kan vi nå glede oss over i nye Windows. Men det er vel også et par ting utviklerne hos Apple kunne "stjålet" fra Windows 7. I alle fall har TechRadar en liste over 10 ting de burde stjele.
Apple kommer vel også med sitt nye operativsystem, populært kalt "SnowLeopard" til høsten. Utviklerne på jobben har fått en versjon gjennom vårt partnerskap med Apple, så jeg skal se om jeg kan finne noen Windoes-features de har "stjålet". Uheldigvis for dere kan jeg ikke fortelle om dem grunnet en såkalt "Non Disclosure Agreement", men jeg kan i alle fall kladde innleggene frem til releasedato.
Ja, man finner alltid litt inspirasjon i Wilhelms Widunderlige Werden.
26. januar 2009
Grasrotandelen - penger rett i lommen...

25. januar 2009
Håndball er fartsfyllt og spennende!


23. januar 2009
Ateas kick-off
22. januar 2009
Er det noen der ute?


21. januar 2009
Gratulerer med dagen konemor!

- 10,1 megapixler mot 12,2
- 2,5" skjerm mot 3"
- 7 fokuspunkter mot 9
- 3 bilder pr. sekund mot 3,5
- Mangler noen avanserte funksjoner og innstillinger
Alt i alt syntes jeg ikke at vi som helamatører har behov for mer. Den er uansett bedre enn EOS 400D, så når den også faktisk koster litt mer, var det ikke tvil.
For en veldig grundig og god test, også benchmarked mot bl.a. EOS 450D og Nikon D60, se på Akam.no.
Så da får vi se om vi ikke skal klare å laste opp noen bilder på Wilhelms Widunderlige Werden etterhvert også.
20. januar 2009
En historisk dag!

19. januar 2009
Inntoget av sosiale medier

Så hva er sosiale medier? Vel, det er mest Internett- og mobilbaserte tjenester for å dele og diskutere informasjon mellom mennesker. Denne bloggen er definitvt et sosialt medie. Det som i sterkest grad skiller de sosiale mediene fra de tradisjonelle er at mens avis, radio, tv og film krever mye ressurser både finansielt og ofte også konsesjoner, kan tjenester som Blogger, Twitter, MySpace og Facebook benyttes av stort sett alle med nesten ingen ressurser og nå alt fra ingen til millioner av mennesker over hele verden. Det er ingen grenser for hvem som er mottakeren.
Alle kjenner Facebook. Det har i løpet av kort tid blitt det største sosiale mediet i verden. Det startet som en side for studenter på Harvard og har blitt et treffsted for mennesker over hele verden. Jeg synes det er et fantastisk verktøy for holde meg oppdatert med gamle og nye venner, familie og kolleger. Jeg oppdaterer statusen min ganske hyppig, og senest i dag traff jeg en jeg gikk på videregående med og han fortalte at det var hyggelig å hilse på meg igjen selv om han visste godt hva jeg holdt på med om dagen. Han fulgte med på Facebook. Så det har da sin misjon det også.

Men hva er poenget egentlig? Si fra hva man holder på med til enhver tid? Ja, det også. Det er mange som har spurt seg det samme, og mange har svart på spørsmålet. Jeg er usikker enda, men tiden vil vise om det blir poppis her også.
Nyhetene kommer raskere gjennom sosiale medier enn i de tradisjonelle. Se på den siste flyulykken i USA der et fly nødlandet på Hudson River. Fire minutter etter nødlandingen tikket det inn et "twitter" med meldingen om at han hadde sett et fly nødlande. De som fulgte vedkommende fikk nyhetene før alle andre. En annen bruker sendte inn et bilde med sin iPhone til TwitPic. Så det er klart det har noe for seg.
Jeg er spent på den videre utviklingen. Uansett vil de som tror de kan stoppe utviklingen i Wilhelms Widunderlige Werden ta virkelig feil.
18. januar 2009
Sender vi mye SMS?

17. januar 2009
Billig mobilsurfing med Telenor?

Selv syntes jeg at mitt "Fri bruk" da ble noe dyrere, så det kunne vel ikke stemme at det bare skulle koste 300,- i måneden inkludert moms når jeg i dag betaler 299,- + moms. Men når man går meldingen nærmere i sømmene er det en del begrensninger:
- Gjelder kun for private abonnement
- Det gjelder kun surfing via mobilen (hvordan Telenor skal finne ut om det er mobil eller PC jeg bruker er for meg en gåte...)
- Dersom man laster ned over 200 Mb i måneden blir hastigheten kuttet til 100 kilobit/s
Så da er det ikke allikevel for oss bedriftsbrukere. Men det må også gjenspeiles i de forskjellige bedriftsavtalene på mobilt bredbånd også. Jeg skal ta opp dette i neste møte med Telenor og se hva de sier.
I alle fall er det deilig å kunne surfe i Wilhelms Widunderlige Werden fra mobilen.
16. januar 2009
Ny oppdatering til Nokia E71!

- Ny Internett Radio applikasjon
- "My Nokia" applikasjon
- Forbedret strømforbruk ved 3G
- WLAN-stabilitet er bedret
- Bedret ytelse for meldinger
- Mail for Exchange oppgradert fra versjon 2.5.5 til 2.7.22
- Forbedret kameraet, spesielt i dårlig lys
Det blir spennende å se om denne Internett Radio-applikasjonen vil fungere bra på 3G. Jeg har fri bruk på datatrafikk i mitt abonnement, og hvis dette gjør at jeg kan høre på mine radiostasjoner uavhengig av FM-dekning,blir jeg veldig glad. Mindre strømforbruk ved 3G er heller ikke å forakte da. Jeg kan ikke ha på kontinuerlig oppdatering av mail for da går jeg tom for batteri i løpet av dagen hvis jeg har et par lange telefonsamtaler i tillegg. Men en ting som er litt merkelig: Hvordan skal jeg kunne får tilgang til Mail for Exchange 2.7.22 når jeg legger tilbake backupen min? Den er 2.7.00, og versjon 2.7.22 eksisterer ikke for nedlasting? Den kommer vel snart...
Flott at Nokia kommer med stadige oppdateringer og forbedringer. Men at ikke Nokia legger det ut på sin egen side der de sier nyheter om oppdateringer skal presenteres, er merkelig. De må skjerpe seg. Men alt kan jo ikke være oppdatert til enhver tid i Wilhelms Widunderlige Werden.
15. januar 2009
Prison Break av luften!

14. januar 2009
Skrivetørke?


13. januar 2009
Over my dead body!



12. januar 2009
A must have situation!
Og gadgets har blitt veldig populært de siste årene siden det har poppet opp flere norske siter som Gadget.no, BoysStuff.no. Og så må man ikke glemme Dingz.no som skriver om dingser på norsk.
Men det er de utenlandske sitene som ruler. Engadget er den ultimate siten som alltid har det siste av det siste i de nyttige gadgetene fra de store produsentene. Gizmodo derimot holder deg oppdatert både på det seriøse, men også på det kule, morsomme og av og til banale. En av de casene som er både på Engadget og Gizmodo og som jeg synes er superfestlig er
harseleringen over at Sonys VAIO er en lomme-PC. Se selv hvorfor...
Jaja, det er ikke lite man kan finne der ute i Wilhelms Widunderlige Werden.
11. januar 2009
Windows 7 Beta - moro å teste nytt

10. januar 2009
Svindlere med stil?



9. januar 2009
Hva er den rette medisinen?


8. januar 2009
Gjør et priskupp nå!

7. januar 2009
Januar - tid for nye gadgets!


Så da er neste store event: CES - Consumer Electronics Show - i Las Vegas. Og der skulle jeg gjerne ha vært! Alle de store leverandørene av dippedutter har store pressekonferanser i forkant av messen og det er alltid spennende å se hva som kommer. Selvfølgelig vil det bli presentert en haug av nye TV'er i alle formater og teknologier og jeg jer sikker på at vi kommer til å se nye rekorder på størrelse i begge ender og tykkelse. Hvor stor blir den største TV'en? Og hvor langt har OLED-teknologien kommet? Og hvordan vil BlueRay utvikle seg? Og Ultra-HD (7680 × 4320), hvorfor kan jeg ikke få det NÅ???
Men det som er mest spennende er de nye og innovative dingsene, gjerne fra små og ukjente leverandører. Jeg følger stadig med på Engadget som er veldig raske til å presentere nyhetene som virkelig betyr noe. Hva blir det neste jeg bare må ha?
Det er deilig å drømme seg bort i Wilhelms Widunderlige Werden...
6. januar 2009
Med IT gjennom finanskrisen


Men hvordan skal man ta tak i dette på et større plan? IKT-Norge har gitt sine innspill til både Finansminister Kristin Halvorsen og Næringsminister Sylvia Brustad. De mener at Regjeringen skal gi oss en krisepakke for fremtiden, ikke for fortiden. Jeg er helt enig med dem om at mens regjeringsmedlemmer farter land og strand rundt for å beøke kriserammede industribedrifter, glemmer Regjeringen helt at IT faktisk kan være løsningen på mange utfordringer vi kommer til å slite med i fremtiden dersom vi ikke handler nå. Krisen gir oss en unik mulighet til å satse riktig.

En person har skjønt dette: Barack Obama. Endelig får vi en visjonær og fremsynt president i USA som faktisk ser på IT som et middel til å bedre både miljøet og samtidig skape nye arbeidsplasser. Obama kontaktet IBM rett etter at han hadde vunnet valget og bedt dem om hjelp til sin "New Deal" og hvordan man kan bruke IT-investeringer til å skape 1 million nye arbeidsplasser. Og gjennom sin tenketank kom de frem til at for å skape så mange arbeidsplasser, må det satses på følgende områder:
1. Bredbåndsutbygging. Dette forslaget har også versert her hjemme uten den store entusiasmen. Jeg har virkelig tro på at tilgjengelighet vil skape mange nye muligheter. Men vi må se stort på det og ikke bare på kablet tilgjengelighet, men også trådløse nettverk med forskjellige teknologier bl.a. avhengig av topografi. Med bredbånd snakker vi altså om mange megabit og ikke kilobit som noen ynder å legge under bedrepet bredbånd. Og vi må heller ikke glemme de fete kablene inn og ut av landet som må kunne tåle de stadig høyere kravene til dataoverføring både i mengde, men også krav til hastighet.
2. IT-infrastruktur i helsevesenet. Vi i Norge må også satse mer på f.eks. fjerndiagnostikk og elektroniske journaler, røntgenbilder, skjemaer etc. I et grisgrent land som vårt vil dette kunne sørge for å opprettholde bosetningen og ikke minst forenkle hverdagen til alle landets innbyggere.
3. IT-utstyr for overvåkning av strømnettet. Her på berget tror jeg ikke vi har så mye å hente på dette, men siden jeg ikke har noen stor kompetanse på området, er det godt mulig jeg tar feil. Jeg tror derimot bedre overvåkning av all samferdsel i Norge, det være seg til lands, til vanns eller til luften, kan gi oss mye i forhold til besparelser i tid. Når all transport går knirkefritt, vil alle spare penger. Her er det i alle fall mange muligheter.
Alt i alt bør det investeres mye i IT, spesielt grunnleggende infrastruktur. Når dette er på plass, kan tjenestene blomstre og fysisk tilstedeværelse ha mindre betydning. Vi alle vil spare tid, og dermed også penger, som igjen kan brukes til nye investeringer.
Jeg gleder meg til fremtiden. Jeg gleder meg virkelig til å se den videre utviklingen av Wilhelms Widunderlige Werden.
5. januar 2009
Labs - vær med og skap fremtiden
Microsoft har også sin LiveLabs der mindre og uavhengige forskere, ingeniører og programmerere kan presentere sine ideer. MS Office har også fått sin egen lab, OfficeLabs. Begge verdt et besøk.
Men det er jo mange andre som tilbyr sine betaversjoner. Ofte er det ikke bare programmer, men også tjenester. Og den største av disse er nok Google og deres Google Labs. Dette er utviklerne i Googles sandkasse der de kan teste sine ideer og konsepter overfor en større brukermasse uten å garantere for at det virker som forventet og at brukerne har lavere krav enn til en ferdig tjeneste. Mange av dagens tilbud fra Google har sitt utspring herfra.
Nokia har også en populær lab. Den heter Nokia Beta Labs og har programmer som Nokia Maps og Sportstracker der. I tillegg har tjenester som OVI også sitt utspring herfra. Jeg bruker mange av programmene på min E71 og er stadig innom for å sjekke om det kommer noe kult derfra.
Adobe har også sin betaside, eller lab om du vil, Adobe Labs. Denne er nok litt mer rettet mot utviklere og spesialister innefor områdene Adobe figurerer i. Ny versjon av Flash og programmeringsrammeverk innenfor Adobes suiter er typiske programmer her. Det er også mange andre store selskaper som har egne Lab-sider som f.eks. Reuters og ikke minst Mozilla og deres nettverk av utviklere over hele verden.
Men visste du at det finnes flere gode norske lab'er på nettet også? Først og fremst vil jeg fremheve NRK's lab, NRKBeta. De er både innovative, kreative og ikke minst de som vil skape en del av fremtiden i vår del av verden. NRK som allmennkringkaster både bør og kan gjøre dette. Innovasjon er viktig og utviklerne i Norges største mediehus er dyktige.
Dernest kommer vi ikke utenom Opera. Den store browseren som finnes på så mange plattformer. Deres Opera Labs presenterer mange ideer, og jeg er sikker på at noen av disse vil prege vår fremtid.
Og så har vi den meget populære tjenesten Finn.no sin betaside Finn Labs. Her tester Finn.no's utviklere sine ideer for brukerne. Mange av utvidelsene som finnes på Finn.no i dag kommer rett herfra.
Felles for de alle er at de ønsker å presentere og teste sine nyeste innovasjoner og sjekke om det virkelig er et marked for dem. Uansett vil fremtiden skapes nettopp på slike steder. Det beste av alt er at DU kan ta del i dette allerede nå og påvirke hvordan fremtiden skal bli. Det er bare rett og slett en del av Wilhelms Widunderlige Werden.
4. januar 2009
Tilbake til hverdagen og gjennomføring av nyttårsforsettene
Det er mange som har satt seg nye mål for 2009. Mange ønsker å gå ned i vekt og bli sprekere, og jeg kan tenke meg at både VG's vektklubb, S.A.T.S og Elixia (for å nevne noen) har hatt påtrykk på nyåret. Det er jo gjerne sånn at vi har de beste intensjoner om å bli sunnere, sprekere og sikkert også smartere i det nye året. Men dessverre faller altfor mange fra etter bare et par runder i treningsstudioet eller frem til neste selskap der man frotser i godsaker. For å unngå å sprekke på nyttårsforsettene, er jo det beste ikke å ha noen! Da slipper man jo den utfordringen. Men dét er jo ikke noe morsomt. I mange år lovet jeg meg selv å slutte, ikke minst fordi barna maste på meg. Jeg klarte det i påsken 2008 og er vel den største "bragden" jeg har klart i forhold til nyttårsforsetter. Denne hadde jeg også i flere år, og til slutt klarte jeg det altså. Og så var det så enkelt at jeg ikke kan skjønne hvorfor jeg ikke gjorde det tidligere? 21 år med røyking og sluttet på dagen UTEN problemer. Så jeg er litt stolt av meg selv akkurat på det området.
Så i lys av at jeg klarte å slutte å røyke, og ikke minst begynne å trene, så har jeg satt meg disse nyttårsforsettene:
1. Løpe en mil på under 50 minutter
2. Bli slankere - dette er jo relativt, jeg er jo ikke tykk, men ikke voldsomt slank og veltrent heller, så her skal det forbedringer til!
3. Få omtale i minst fem artikler/medier i løpet av året som IT Manager for Atea
4. Begynne å blogge
Det får vel holde synes jeg. (Egentlig så har jeg ett mål til, men det er hemmelig!) Så hvorfor har jeg satt opp disse målene? Vel, første målet er for å forbedre "rekorden" min på en mil. Etter at jeg sluttet å røyke begynte jeg også å løpe. Omtrent samtidig fikk vi invitasjon fra jobben om å delta i Oslo Maraton og da var det enkelt å sette seg det målet. Verken halvmaraton eller maraton var noe for meg og mine opererte knær, men en mil var oppnåelig. Hovedmålet var å fullføre, sekundært å løpe på en time. Det gikk overraskende greit og jeg løp på 55:56! Så det var jeg veldig fornøyd med. Se hele løpet på min Nokia Sportstracker side her.
Så var det mål nummer to da. Forhåpentligvis kommer det som en konsekvens av mål nummer en, men jeg må nok også bli flinkere til å trene litt styrke og kutte ned på sukkerforbruket. Jeg drikker i overkant mye Coca Cola og har det som engelskmennene kaller "sweet tooth". Så klarer jeg å kutte ned på dette og fortsette med treningen, må jeg jo bli slankere. Jeg har slått til på et tilbud fra Elixia som kostet 99,-/mnd. for trening på senteret deres på Lambertseter i januar og februar UTEN bindingstid. Jeg tenkte det kunne passe bra å stikke innom der mens eldstemann var på håndballtrening på Nordstrand og de har jo fullt utstyr der så jeg kan velge og vrake i tilbud. I tillegg fikk jeg to timer med personlig trener, og det skal bli morsomt å se hva de setter opp til meg.
Mål nummer tre er jobbrelatert og et delmål i forhold til hovedmålene mine på jobben. Jeg er i dag veldig operativ, men må arbeide for å bli en bedre leder og delegere mer. Jeg har vært i media noen ganger i det siste året, og det skal jeg altså forsette med. Jeg har vært Ukens IT-sjef i Computerworld, blitt intervjuet i forbindelse med innlegg på Grønn IT, i et whitepaper fra IDG kalt "Mobilkongene" og nå sist over to sider 22. desember i Finansavisen. Så jeg skal jobbe med å profilere meg selv og Atea i mediene også i 2009.
Det siste målet er jo det du leser nå. Det har i alle fall startet bra og målet er en artikkel hver dag. Det kan holde hardt, men jeg skal da forsøke i alle fall. Jeg kan også blogge rett fra mobilen, så selv om jeg er på farten og "ikke har tid" til å blogge, så bør jeg kunne klare å legge inn et bilde fra der jeg er og en kort tekst i alle fall.
Det har startet bra, så vi får se om jeg klarer å holde nyttårsforsettene i år. Følg med videre i Wilhelms Widunderlige Werden for oppdateringer.
3. januar 2009
Surfelørdag
Vet ikke helt hvorfor det ble sånn, men jeg har altså brukt dagen til å surfe litt rundt og lære meg litt mer om min mobil og geocaching. Jeg lastet jo ned et program på til min Nokia E71, og nå syntes jeg at jeg måtte lære meg litt mer om programmet og geocaching generelt. Det som er så morsomt (og tidkrevende) er at surfingen min brakte meg videre innom mange sider i dag: Nokias Beta-lab med masse rare programmer som ikke er offisielt lansert enda, den offisielle S60-siden til lisenstakerne av Symbian Series 60, en Nokia E71-blogg, en blogg for E71 fanatikere(!), Nokias OVI (som jeg ikke helt har skjønt konseptet med bortsett fra at man skal dele... Må undersøke dette litt nærmere en dag jeg har tid), en side med "themes" til Nokiatelefoner, og dette i tillegg til de "faste" sidene jeg leser så og si hver dag. Så det har gått med noen timer til surfing i dag.
Men sånn er det innimellom i Wilhelms Widunderlige Werden...
2. januar 2009
Geocaching - en ny hobby?

Men jeg hadde ikke tid til å utforske nabolaget denne kvelden, for eldstemann skulle kjøres på håndballtrening. Selv om vi bor på Skedsmokorset trener hun i Nordstrand IF. Det gjør at mor eller far må kjøre til Nordstandshallen tre ganger i uken. Det er ca. 3 mil hver vei, og gjennom bomringen begge veier. Så "litt" ekstra kostnader pådrar hun oss ved å trene så lang unna. Men hva gør man ikke for avkommet? I alle fall; mens hun er på trening må jeg finne på noe vettugt å gjøre. Jeg har pleid å jogge en mil, men i det siste har det vært så glatt, og nå er det så kaldt, at det gidder jeg ikke. Er ikke helt fanatisk heller! Så da kunne jeg jo prøve geocachingen når jeg først har halvannen time å slå ihjel.
Så da ble det å slå opp mobilen og se hva den viste. En liste på 8-10 steder viste seg og da var det bare å velge. Jeg valgte den nærmeste som var ca. en kilometer unna på Lambertseter gård. I tillegg til at den forteller retningen du skal gå, kan den vise kart, koordinater og innleggers kommentarer. Det er gjerne historisk info eller annen relevant info som er lagt inn. I de to tilfellene jeg brukte var det en kort historie om Lambertseter gård og om "Lager Lambertseter" som var en tysk leir med 10.000 mann under annen verdenskrig. Så da lærte jeg litt i dag også.
Dette var ganske morsomt og bringer deg steder du sjelden eller aldri ville finne på å oppsøke. Selv på et så sentralt sted som Lambertseter ville jeg ikke funnet på å gå over plenen til flaggstangen en fredagskveld...
Geocaching anbefales på det sterkeste for de som er litt eventyrlystne og er glad i å gå turer.
Dette og mer til finner du altså i Wilhelms Widunderlige Werden.
1. januar 2009
Nytt år - Mange nye muligheter!
I en relativt stor bedrift hadde man store utfordringer med et egenutviklet produksjonssystem som etterhvert ble tregere og tregere. En konsulent ble leid inn og satte igang debugging av applikasjonen. Etter litt feilsøking fant han ut at det av en eller annen grunn var satt opp at masse debuginfo hver uke skulle dumpes på en matriseskriver som sto i lokalet.

Jeg gleder meg i alle fall til å ta tak i alle mine utfordringer det neste året. Jeg håper også dere får glede av å følge meg gjennom denne bloggen fremover.
Med ønsker om et fantastisk kreativt år. Velkommen til Wilhelms Widunderlige Werden!