11. mars 2009

Unified communication er fremtiden

I Atea har vi lang tradisjon for bruk av videokonferanser. De siste ti årene har vi hatt utstrakt bruk på alle våre lokasjoner. Dette har gjort at vi har kunnet "være to steder samtidig" og hatt møter med kolleger uten å måtte reise en eneste kilometer. I begynnelsen var det kun en-til-en-samtaler, men raskt fikk man muligheten til flerpartskonferanser. Nå har vi faktisk muligheten for å knytte hele 32 lokasjoner sammen i samme møte! Mon tro om møtekulturen klarer å bli ivaretatt med det...
Neste skritt på veien var å bringe videokonferanse til alle ansatte. Frem til nå har dette vært forbundet med relativt store kostnader. Vi har et tredvetalls personlige bordmodeller spredt rundt om i landet, men de har stort sett vært forbeholdt ledelsen og andre med stor interaksjon med andre i selskapet. Dette har jo vært litt begrensende i forhold til erfaringsutveksling internt, spesielt på ad hoc basis. Så nå har vi installert Microsoft Office Communicator 2007 R2, altså MSN Messenger for bedrifter. Den har utrolig mye funksjonalitet utover bare chatting, og det er veldig mange funksjoner som kan gjøre hverdagen vår enklere. I tillegg er alt kryptert og alt kan bli logget dersom vi ønsker det. Vi har koblet vår OCS opp mot MSN, Yahoo! og AOL slik at man også kan koble til folk utenfra uten å bruke egne klienter til det. Og vi har såkalt åpen "federation" slik at alle med OCS enkelt kan koble seg sammen med oss. Det betyr at f.eks. en ansatt i Microsoft eller HP kan koble seg mot en av våre ansatte gjennom vår OCS uten å vite annet enn vedkommendes mailadresse. Vips, så har man kontakt og kan se status, chatte osv.

Men tilbake til videokonferanser. Å opprette en videokonferanse med noen er nå kun et par musiklikk unna. Alt man trenger er et webkamera og OCS. Disse kameraene har blitt så rimelige og med god kvalitet at nå kan man tilby alle dette. I tillegg kommer flere og flere av PC'ene med innebygget kamera av god kvalitet. Alle Ateas PC'er som blir kjøpt inn nå har kamera innebygget. Så da har vi et meget godt utbygd videkonferansesystem gjennom Tandberg og et godt utbygget lokal videkonferansemuligheter gjennom OCS.



Så kommer siste tilskuddet på listen: Cisco Telepresence. Som dere ser av bildet over er dette ikke et spesielt lite system. Med tre 50-tommere spesialdesignet rom overalt der systemet skal installeres, gjør man det ytterste for at opplevelsen skal være som om man er i samme rom. Se for eksempel denne reklamen, eller denne fra Cisco. Vi bygger altså om et rom på hvert av hovedkontorene våre i de nordiske landene slik at disse blir så identiske som mulig. det kan virke Jeg vil bare presisere at dette virkelig er høy-ende systemer som skal sørge for at opplevelsen er ultimat. Selv linjekapasiteten er kravstor: 15 Mbit QOS i peak! Ganske mye data skal flyttes når tre HD-kameraer sender, og en kollega av meg mente vi nå måtte ansette sminkøser for ikke å vise ALLE feil og mangler. Kanskje han er litt forfengelig...
I Atea er vi altså oppe i tre forskjellige systemer: Tandberg videkonferanse, Microsoft OCS og Cisco Telepresence. Fantastiske systemer hver for seg og til hvert sitt bruk. Men de blir enda bedre når vi nå kobler dem sammen! Vi sørger altså for at man fra sin egen maskin kan koble seg opp mot Cisco-systemet eller Tandberg-systemet uavhengig av hvor man befinner seg. Og vice versa selvfølgelig. Nå kan vi gjennomføre videkonferanser uansett hvor vi befinner oss, og alt selvfølgelig i HD. Og ikke nok med det: vi har også en egen 3G-gateway som gjør at vi kan koble opp mobiltelefoner på videkonferanser også! Og som prikken over i'en krydrer vi det hele med å innføre IP-telefoni slik at alle kan motta og utføre samtaler fra sin egen PC, og med roaming over til mobilen dersom man sitter på softphone.
Det er ikke rart Atea er verdens beste på Unified Communication når vi har hele selskapet som demorom!
Og jeg må si jeg gleder meg til fremtiden. Hvis du lurer på hvordan fremtiden blir, tenk på Star Trek og "Beam me up, Scotty!" Det gjør vi ofte i Wilhelms Widunderlige Werden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Knall ! Har testet dette en stund i Atea nå, ser bare veeeldig frem til når jeg får maskinene min inn i en videokonferanse - gjør dagen litt enklere kan man si :)

 Sti9nsky sa...

Fikk gleden av å teste Microsofts Roundtable på tirsdag, og det fungerte overraskende bra.

I tillegg har jeg fått testa min HTC Tytn II som webkamera med Communicator R2, og det ble bra nok kvalitet under Live Meeting og utrolig nyttig hvis webkamera mangler eller ikke fungerer.