26. februar 2009

Forbrukerinnovasjon

Innimellom dukker det opp et og annet nytt ord som fester seg lettere til hjernebarken enn andre. I dag så jeg ordet forbrukerinnovasjon brukt av Aftenposten i forbindelse med at mobilbrukere i Bangladesh brukte tapte anrop som meldinger. Det er en form for innovasjon som tilpasser bruken av et produkt til noe annet enn det produktet eller tjenesten var ment til å dekke. Det de gjør er altså å ringe for så å legge på. X antall tapte anrop betyr da forskjellige ting, uten at jeg vet helt hva. Og det er godt mulig det er forskjellige koder i forskjellige miljøer eller i forskjellige regioner. Telenor, som rapporterte om hendelsen, taper naturlig nok penger siden nettverket blir brukt, men ingen taksering blir påbegynt siden ingen tar telefonen. Tenk for eksempel hvis "Jeg elsker deg!" er 99 tapte anrop!

Men det som er litt spennende her er hvordan man tilpasser produkter og tjenester slik at de passer den enkeltes hverdag. I Bangladesh har de altså funnet ut en måte å spare penger på ved å bruke tapte anrop som meldingsbase. En annen årsak kan være at mange er analfabeter og da ikke kan lese SMS'er, mens hva x antall tapte anrop betyr har de greie på.

Hvilke andre produkter blir brukt til noe annet enn de er laget for? Vel, det er helt sikkert veldig mange! Hvem har vel ikke brukt en helt vanlig bordkniv som skrutrekker? Det var jo ikke det produktet var laget for, men man kan altså bruke ting til noe annet enn de er tiltenkt. Det er også slik nye produkter og tjenester kommer til verden ved at man bruker noe på en annen måte enn opprinnelig tiltenkt.

Jeg er sikker på at vi kommer til å se masse nytt også i Wilhelms Widunderlige Werden i tiden fremover.

3 kommentarer:

Øydis sa...

Og etter forbrukerinnovasjon kommer produktinnovasjon: Hm, kjerringa bruker barberhøvelen min på leggene, tenker Mr. Gillette. Hm, kanskje vi skal lage en lekker sak i rosa og tjene penger?

Dag Tore sa...

Film: Salmer fra Kjøkkenet.
3 ring på telefonen=naboen kommer over for en kopp kaffe -
http://www.youtube.com/watch?v=VxXT1A4zqcU

Dag Tore

Øydis sa...

Den hadde jeg glemt. Veldig bra. Kanskje de i Bangladesh har sett den?!?! ;oP