21. februar 2009

Kampanjen mot IE6 fortsetter...

De siste ukene har det i lille Norge blitt startet en kampanje mot den udaterte og "vanskelige" nettleseren Internet Explorer 6. Denne nettleseren har en gang i tiden vært verdens mest utbredte, men den er fryktelig gammel, faktisk fra 2001. Hvorfor skal man fjerne IE6 selv om den er gammel? Jo, det er fordi den ikke følger standardene for nettet og krever et eget oppsett for at sidene skal se bra ut. Og det igjen kan ødelegge for andre nettlesere, og ikke minst at programmererne må lage en kode for IE6 og en for de andre. Dette koster penger.

Det hele startet med at Erlend Skei i finn.no kvitret på Twitter om vi ikke skulle ha en dugnad for å bli kvitt IE6. Anders Brenna i Teknisk Ukeblad fulgte dette opp i en artikkel, og jeg kvitret også til Erlend i finn.no om at vi som Nordens største (og Europas tredje største) IT-infrastrukturselskap skulle gjøre vår del av jobben. Vi har blant annet en av Norges største e-handelsportaler kun dedikert for bedrifter og våre besøkende der er stort sett IT-personell. Det skulle bety at vi nok skulle treffe målgruppen ganske bra.

Utfordringen ligger i at mange bedrifter ikke har valgt å prioritere oppgradering til IE7 eller en annen nettleser. Vi er også en av "de slemme", og som IT Manager ligger ansvaret for denne mangelen på oppgradering i Atea helt klart hos meg. Årsaken til at vi ikke har valgt å oppgradere enda er todelt; dels fordi vi har hatt en del interne systemer som har krevd utvikling dersom vi skulle oppgradere, og dels fordi vi i en god stund har hatt et oppgraderingsprosjekt for hele vår maskinpark og Citrix-farm. Vi har nå oppgradert eller byttet de systemene som hadde disse utfordringene, og vårt store oppgraderingsprosjekt avsluttes før påske. Vi i Atea er da fullt oppdatert med IE7. Jeg lover også at vi skal oppgradere til IE8 så snart denne foreligger i endelig versjon og klarer testene på våre applikasjoner og integrasjoner.
Uavhengig av hva vi i Atea gjør har kampanjen spredd seg med vindens fart, og de sosiale mediene, spesielt Twitter, har vært katalysator for å spre "det gode budskap" blant verdens IT-folk. Kampanjen har fått forsideplass på Wired og SlashDot som er de største og mest prestisjetunge internasjonale nettpublikasjonene i verden. Og det sprer seg videre og man skal nok se at dette blir et verdensomspennende foreteende. Da er det moro å ha vært med fra starten på en så god ide.
Digi skriver forøvrig at Netlife Research, et selskap som driver blant annet med det vi kaller "usability" innenfor nettet, er for saken, men mener at det er utviklerne som må gjøre jobben og ikke brukerne. Jeg er veldig usikker på om det de sier om at en melding bare vil forstyrre eller forvirre brukerne er korrekt. Jeg mener målet helliger middelet i denne saken og jo raskere vi klarer å utrydde IE6, jo raskere kan vi benytte ressursene på å utvikle robuste nettsider som kan brukes på alle nettlesere uavhengig av plattform.
Vi oppfordrer derfor også alle våre kunder, leverandører og konkurrenter å melde seg på kampanjen mot IE6. I alle fall sees Wilhelms Widunderlige Werden best i alt annet enn IE6...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Flott at du fortsetter å følge opp.

Din posisjon i en av de største IT-selskapene i Norge bør kunne utnyttes i den vanskelige jobben som nå står foran oss.

Jeg har begynt å jobbe litt med løsninger for hvordan vi kan vå IT-sjefene til å oppgradere, og jeg har som mål at det store løftet skjer mellom sommeren og jul.

For å få det til må planleggingen starte nå. Kanskje vi bør samle noen sentrale personer som har påvirkningskraft inn i IT-avdelingene til et felles brainstormingsmøte?

Anonym sa...

Er det ikke bare for utviklerne av websider og følge webstandarene som er laget av W3C? (World Wide Web Consortium. http://www.3c.org)Skrives sidene i XHTML, er de helt uahengige av type nettleser og sidene vises helt riktig i IE6 også.

Anonym sa...

Jeg sitter på jobb med en pc med windows 2000
Har prøvd å installere IE7, men får beskjed om at det ikke går på dette operativsystemet..
Det er flere hos oss som fortsatt har W2k og vi ser ingen grunn til å hive ut maskinene så lenge de fungerer helt fint.
Det er, som regel, mer problemer med nytt..