5. februar 2009

IT i 2009 - Hva nå?

Atea la frem sine tall for Q4 og dermed også tallene for 2008 som helhet. Det var veldig gode tall, og selskapet vil dele ut utbytte for første gang på over 10 år! Men vi som alle andre i bransjen ser at tidene endrer seg og at det er tøffere tider. Det er klart det også er tøffere for vår bransje også, men vi sliter ikke som f.eks. bilbransjen eller bygg og anlegg. Der de ser reduksjoner i omsetningen på 30-50%, ser vi kanskje 10% i forhold til i fjor.
Regjeringen har begynt å hjelpe til og har hittil delt ut krisepakker for 20 milliarder kroner, og til søndag skal den såkalte kredittpakken med et ukjent antall milliarder til bankene offentliggjøres. Dette skal stimulere både næringslivet og ikke minst sikre at bedrifter lettere kan få lån. Det er flere som har merket vanskelighetene, som f.eks. IT-selskapet ESP som har fått avslag på avslag på sine forespørslene om lån.

Men det er også mange muligheter fremover. Krisen vil ramme de små mener Tieto, og det er jeg helt enig i. Når det stormer vil kundene søker trygge havner. Og det er ikke små IT-selskapet som så å si lever fra hånd til munn som er de trygge. De store konsulenthusene vil ta flere oppdrag fra de mindre og flere vil søke seg til de store. I vår del av IT-markedet vil mye av det samme skje. Hvilken kunde tør investere i en leverandør som kanskje ikke er tilstede neste år? Jeg tror vi kommer til å se konkurser ikke bare i rene IT-selskaper, men også distributører og produsenter. En slik periode vi er inne i nå vil naturlig sørge for konsolidering og jeg tror at dette vil skape et sunnere og sterkere IT-marked til det beste for våre kunder.
Atea har tatt og skal fortsatt ta markedsandeler i alle de områdene vi opererer i. Vi ekspanderte i 2008 da vi kjøpte opp syv selskaper med nesten 700 ansatte. Veksten vil fortsette i 2009 og jeg er overbevist om at flere selskaper vil bli kjøpt av oss og bli en del av vår store familie. Som vår konsernsjef sier: Tough times never last but tough people do! Så jeg gleder meg til fortsettelsen.
Men uansett utfall av kriser og pakker vil Wilhelms Widunderlige Werden være her for deg.
PS. Det er viktig å huske på at det er i motbakke det går oppover!

Ingen kommentarer: