10. januar 2009

Svindlere med stil?

En stor sak som sjokkerer USA om dagen er saken som omhandler Bernard Madoffs (70) storslåtte svindel og som omfatter ufattelige 50 milliarder dollar! Hans selskap Maddoff Investment Securities er ikke av nyere dato, men har vært et av Wall Streets mest suksessfulle selskap de siste 20 årene. Madoff ble sågar styreleder i teknologibørsen Nasdaq grunnet hans suksess. Og suksess kan man si han har hatt siden han har klart å kjøre en såkalt Ponzi-svindel over så lang tid. Hvordan har han klart å holde på så lenge uten å bli oppdaget? Ville han holdt på enda hadde det ikke vært for finanskrisen? Han skal ha drevet hedgefondet sitt som et enormt pyramidespill, der nye investorer i virkeligheten betalte for å holde gamle investorer fornøyd. Men så gikk det hull på bløffen. Tilbake sitte et utall mennesker og selskaper som mest sannsynlig har tapt alt. Selv norske interessenter er berørt og står i fare for å tape millioner av kroner. Leteaksjonen etter pengene har selvfølgelig startet, men det er vel som med alle andre svindler fånyttes og jeg regner ikke med at noe mer enn brøkdeler blir gjenfunnet. Selv om hans personlige verdier som hus, båt, bil og hytter blir beslaglagt, er dette for skillemynt å regne mot det enorme beløpet som er skutt inn i hans selskaper.

Men hva slags svindel drev han? Svindelen har fått sitt navn etter Charles Ponzi som kanskje er tidenes mest kjente pengepyramidebygger. På 1920-tallet lurte han pengesterke folk til å gi ham penger for å spekulere i prisforskjeller i porto over landegrensene. Han lovet skyhøy avkastning på 50 % over 45 dager, og da de første investorene ble betalt av pengene som Ponzi fikk inn fra nye investorer, gikk ryktene om den eventyrlige avkastningen som ild i tørt gress. På det meste dro han inn 19 millioner i dagens pengeverdi daglig! Madoff derimot ga 10-12 % og kunne derfor holde på i årevis før han ble avslørt.

Ofrene for Maddoffs svindelkan ikke beskyldes for å ikke handle i god tro, men sitter uansett igjen med svarteper. Dessverre.

Men en annen svindel som ufattelig mange godtroende mennesker går på er de såkalte Nigeriabrevene. Tidligere ble de sendt i posten til ledere i mange selskaper, mens de nå har blitt mer moderne og sender e-poster i hytt og gevær til enhver mailadresse de finner på nettet. Selv om teksten er forskjellig, er fremgangsmåten den samme: Man koker opp en historie om at en eller annen har "glemt" et fond eller rett og slett stukket av med en drøss millioner som nå dessverre står fast i en eller annen bank. Svindlerne trenger hjelp til å overføre pengene til en "trygg havn" og hvis man er så snill å hjelpe til, skal man få en håndfull millioner som takk for hjelpen. Selv om det i årevis har stått spalte opp og spalte ned om slike svindler, er det stadig noen som lar seg lure. Mest kjent er vel Henning holstad, FrP-politikeren som ble lurt av mafiaen med juggel og glassperler og forretningsmannen fra Buskerud som overførte 12 millioner kroner til svindlerne! Større taper skal man lete lenge etter. Grådigheten lenge leve! (Les mer om Nigeriabrevene hos Økokrim og se også på siden 419eater.com som har gjort det til sport å lure svindlerne ved å late som om man har gått på kroken. Ganske mange festlige historier der...)
En variant som har fått stadig mer utbredelse i disse dager er såkalte lotterisvindler. Du får en mail som sier at du har vunnet penger i f.eks. et statlig lotteri i Nederland, men for å få pengene dine, må du betale noen tusenlapper for å få dem utbetalt. Noen ganger lurer jeg på hvor dumme folk egentlig kan være. Du vinner ikke millioner av kroner i et lotteri du ikke har kjøpt lodd i! Jeez... Hvis du allikevel skulle være i tvil om du har kjøpt lodd eller ikke, har Forbrukerombudet har en liste over alle de mest brukte lotterisvindlene i Norge her.
Og for all del: Husk at hvis noe virker for godt til å være sant, er det som regel det. Wilhelms Widunderlige Werden er selvfølgelig unntaket!

PS. Et lite apropos som jeg leste om i avisen i dag: En svindel jeg mener er helt forkastelig og som tydeligvis får lov til å gjennomføres hvert eneste år er bøndenes og samenes svindel av buskap tapt for rovdyr. Samene meldte inn hele 58.000 reinsdyr som tatt av rovdyr i 2008 og fikk godkjent hele 14.000 dyr som drept og da erstatning for disse. Bøndene, og spesielt sauebøndene, holder på med akkurat det samme hvert år. Når saueeieren får 1.700 kroner for et rovdyrdrept lam, men bare 700 kroner for å slakte et, sier det seg selv at det blir overrapportert drepte dyr. Hvis ikke dette er regelrett svindel av fellesskapets penger, vet ikke jeg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Linken 419eater.com var et morsomt nytt bekjentskap. Veldig bra, og ble nesten litt fristet til å bli kreativ neste gang et slikt brev dukker opp i mailboksen. ;-)

Lagt deg til i favoritter, så keep up the good work.

Anonym sa...

He he, det er som å lese ingressen i min egen bok :-)
Topp humor - svindlere med smil ;-)