5. januar 2009

Labs - vær med og skap fremtiden

Noe av det morsomme med nettet er at det er flust av nye ideer som må presenteres og testes. Og det må testes på mange. Det hjelper ikke å ha verdens beste idé dersom man ikke får satt den ut i livet. Og nettopp dette har gjort at mange selskaper lanserer sine betaversjoner av programmer som de ønsker å få testet på sluttbrukerne. Den største av disse er selvfølgelig Microsoft. De slipper alt fra betaversjoner til såkalte "Release Candidates" som er nesten den ferdige programvaren. Først slippes de for en gjeng entusiaster som gjerne er medlemmer i en eller annen gruppe eller på annen måte er knyttet til Microsoft. Så blir den etterhvert tilbudt offentlig til alle som vil teste. Dette er faktisk en billig måte å finne feil på og forbedre programmene før det slippes på markedet. Jeg var selv med og testet både Office 2007 og Vista i mange betaversoner før ferdige programmer ble presentert. Det var både spennende og nyttig, men også frustrerende når ting ikke virket. Så fra nå av installerer jeg betaversjoner på en separat maskin.

Microsoft har også sin LiveLabs der mindre og uavhengige forskere, ingeniører og programmerere kan presentere sine ideer. MS Office har også fått sin egen lab, OfficeLabs. Begge verdt et besøk.

Men det er jo mange andre som tilbyr sine betaversjoner. Ofte er det ikke bare programmer, men også tjenester. Og den største av disse er nok Google og deres Google Labs. Dette er utviklerne i Googles sandkasse der de kan teste sine ideer og konsepter overfor en større brukermasse uten å garantere for at det virker som forventet og at brukerne har lavere krav enn til en ferdig tjeneste. Mange av dagens tilbud fra Google har sitt utspring herfra.

Nokia har også en populær lab. Den heter Nokia Beta Labs og har programmer som Nokia Maps og Sportstracker der. I tillegg har tjenester som OVI også sitt utspring herfra. Jeg bruker mange av programmene på min E71 og er stadig innom for å sjekke om det kommer noe kult derfra.

Adobe har også sin betaside, eller lab om du vil, Adobe Labs. Denne er nok litt mer rettet mot utviklere og spesialister innefor områdene Adobe figurerer i. Ny versjon av Flash og programmeringsrammeverk innenfor Adobes suiter er typiske programmer her. Det er også mange andre store selskaper som har egne Lab-sider som f.eks. Reuters og ikke minst Mozilla og deres nettverk av utviklere over hele verden.

Men visste du at det finnes flere gode norske lab'er på nettet også? Først og fremst vil jeg fremheve NRK's lab, NRKBeta. De er både innovative, kreative og ikke minst de som vil skape en del av fremtiden i vår del av verden. NRK som allmennkringkaster både bør og kan gjøre dette. Innovasjon er viktig og utviklerne i Norges største mediehus er dyktige.

Dernest kommer vi ikke utenom Opera. Den store browseren som finnes på så mange plattformer. Deres Opera Labs presenterer mange ideer, og jeg er sikker på at noen av disse vil prege vår fremtid.

Og så har vi den meget populære tjenesten Finn.no sin betaside Finn Labs. Her tester Finn.no's utviklere sine ideer for brukerne. Mange av utvidelsene som finnes på Finn.no i dag kommer rett herfra.

Felles for de alle er at de ønsker å presentere og teste sine nyeste innovasjoner og sjekke om det virkelig er et marked for dem. Uansett vil fremtiden skapes nettopp på slike steder. Det beste av alt er at DU kan ta del i dette allerede nå og påvirke hvordan fremtiden skal bli. Det er bare rett og slett en del av Wilhelms Widunderlige Werden.

Ingen kommentarer: